Поради специфичния характер на работата си, учителите придобиват право на ранно

...
Поради специфичния характер на работата си, учителите придобиват право на ранно
Коментари Харесай

Вижте какви са условията за ползване на Учителския пенсионен фонд

Поради характерния темперамент на работата си, учителите получават право на ранно пенсиониране при по-ниска възраст и по-кратък застрахователен стаж.

Те се обезпечават в допълнение за напреднала възраст с обособена осигурителна вноска и в Учителски пенсионен фонд, като размерът на осигурителната вноска е напълно за сметка на осигурителя.

Средствата от фонда се разходват за погашение на пенсиите и добавки за училищен стаж. Какви са спецификите по отношение на учителския стаж и какви са механизмите на деяние на Учителския пенсионен фонд, обяснение дава доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

 
Учителски стаж е осигурителният стаж, положен на учителска или възпитателска служба в образователни и възпитателни заведения.

За училищен стаж се смята и осигурителният стаж на шефовете и заместник-директорите на образователни и възпитателни заведения, ако те са изпълнили цялостната норма наложителна преподавателска работа.

Учителски стаж е и осигурителният стаж на лицата, заемащи длъжности по лист, одобрен от министъра на образованието и науката, координиран с шефа на Национален осигурителен институт,

в случай че дават отговор на условията за заемане на длъжността “учител ” или “възпитател ”,

съгласно добитото обучение, професионална подготовка и дееспособност, и са изпълнили цялостната норма за наложителна преподавателска работа.

Длъжностите, които са включени в този лист, са изчерпателно изброени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж и включват длъжности като асистент шеф с преподавателска претовареност, началник на образователно изчислителен кабинет, педагогичен консултант, възпитател, педагог и други

За училищен стаж се зачита и осигурителният стаж, положен след 1 януари 2007 година на длъжността “възпитател ” в домовете за деца, лишени от родителска грижа,

и осигурителният стаж, положен след 1 януари 2008 година на длъжността “възпитател ” в останалите профилирани институции за даване на обществени услуги за деца или в други места за даване на обществени услуги в общността, както и осигурителният стаж, положен след 1 януари 2009 година на длъжността “педагог ” или “възпитател ” в домовете за медико-социални грижи за деца и в детските ясли.

Годишният бюджет на Учителския пенсионен фонд се приема със закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за съответната година като приложение към него и не се включва в консолидирания бюджет на държавното публично обезпечаване.

В случай че законът за бюджета на държавното публично обезпечаване за съответната година не бъде признат от Народното събрание до началото на бюджетната година,

приходите на Учителския пенсионен фонд се събират и разноските се правят съгласно настоящата нормативна уредба.

Набраните средства в Учителския пенсионен фонд се разходват за погашение на пенсиите и добавките.
Първостепенен разпоредник със средствата на Учителския пенсионен фонд е шефът на Националния застрахователен институт,

а второстепенни разпоредители са ръководителите на териториалните поделения на Националния застрахователен институт.

Административното, техническото, счетоводното, правното и осведомителното обслужване на Учителския пенсионен фонд се прави от Националния застрахователен институт.

Справка:

член 19, алинея 1 и 3 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж

член 6, алинея 7 от КСО

Чл. 20а. от КСО
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР